Üzemünk

Borászati üzemünk évente átlagosan 120-150 ezer q szőlő feldolgozására alkalmas, tároló kapacitása pedig 160 ezer hl azaz 16 millió liter.

Az elmúlt évtizedben végrehajtott nagyarányú beruházások és fejlesztések célja egy magas technológiai színvonalon álló korszerű nagyüzemi borászat létrehozása volt, ahol minden csúcstechnika és személyi feltétel biztosított ahhoz, hogy állandó, megbízhatóan jó minőségű, a modern vásárlók igényeit kielégítő borokat készítsünk a legnagyobb költséghatékonyság mellett. Ennek érdekében – pályázati úton igénybe vehető támogatásokkal élve – szőlőfeldolgozó technológiánkat kíméletes pneumatikus prések, nagyarányú musttisztítást biztosító flotációs berendezések beállításával egészítettük ki. Növeltük az irányított hűtött erjesztést lehetővé tevő rozsdamentes acéltartály-kapacitásunkat; védőgáz vezetékrendszert építettünk ki az egész üzem területén, hogy borainkat az oxidáció nem kívánatos hatásaitól megvédjük. Mindezzel lehetővé vált annak a korszerű reduktív borkészítési technológiának az alkalmazása, mely a friss, gyümölcsös fehér és rosé borok előállításához nélkülözhetetlen.

Vörösboraink esetében is – a helyi adottságokat figyelembe véve – a friss, gyümölcsös, könnyen érthető és élvezhető borok készítése a cél. Meglévő hagyományos Defranceschi feldolgozórendszerünket ún. rototankos erjesztőrendszerrel egészítettük ki.

A technológia mellett borászati szakmai munkánk színvonalát is igyekeztünk emelni a korszerű világtendenciák, borászati irányzatok megismerésével. Ennek érdekében három szüreti időszak során borászati üzemünkben tanácsadót alkalmaztunk Clive Hartnell, új-zélandi „repülő borász” személyében. Bár Clive sokévi repülő borászkodás után (Franciaország, Ausztrália, Zimbabwe, Dél-Afrika, Magyarország) időközben már újra hazájában dolgozik, kapcsolatunk ma is élő, segítő gondolataira mindig számíthatnak borász kollégáink.

A fejlesztések legutóbbi szakaszában palackozó üzemünk bővítésére és nagyarányú korszerűsítésére került sor, aminek eredményeként a teljes folyamat (rakatbontástól a palettázásig) teljesen automatizálttá vált. A nagy teljesítményű és a legmagasabb technikai színvonalat képviselő ún. monoblokk rendszerű öblítő-töltő-zárógépünk a folyamat maximális sterilitását, a borok oxidálódástól való védettségét, ezáltal friss, gyümölcsös jellegük még teljesebb megőrzését teszi lehetővé.

Környezetünk védelme érdekében saját szennyvíztisztító telepet építettünk.